sk
  • en
  • pl
  • ro
  • de
  • cz
  • ru
  • hu
  • bg
Jak vybrat dveře, které budou vyhovovat potřebám lidí se zdravotním postižením?
TIPY

Jak vybrat dveře, které budou vyhovovat potřebám lidí se zdravotním postižením?

1 min

Jaké dveře umožní osobám se zdravotním postižením volný pohyb po domě nebo bytě? Důležitá je nejen minimální šířka a snadnost otevírání, ale také uspořádání prostoru okolo. Podívejte se, co dalšího je třeba zohlednit.

Dveře pro osoby se zdravotním postižením, které zohledňují různé potřeby

Při výběru dveří pro osoby se zdravotním postižením mějte na paměti jejich individuální potřeby. Míra funkčnosti jednotlivých řešení závisí především na typu tělesného postižení, kterým daná osoba trpí, na jejím věku a celkovém zdravotním stavu.

Například minimální šířka dveří nebo nejpohodlnější způsob otevírání je jiný u osob na invalidním vozíku, u osob o berlích nebo osob, které se pohybují pomocí chodítka. V tomto článku se zaměřujeme především na potřeby vozíčkářů, ale nezapomínáme ani na řešení, která ocení i lidé s jiným postižením.

Šířka dveří pro vozíčkáře a další důležité parametry

Šířka dveří umožňuje lidem se zdravotním postižením přechod přes dveře

Šířka dveří pro vozíčkáře umožňující pohodlný průjezd vozíku musí být minimálně 90 cm. Pojem „minimální šířka dveří“ znamená šířku rámu při otevřených dveřích – tj. šířku průchodu.

Zároveň neplatí, že čím širší, tím lepší. Velmi široké dveře budou těžké, což může ztížit jejich otevírání. Optimální šířka je 90 cm a dveře by zároveň neměly být širší než 1 metr. Vybírejte co nejlehčí křídla (např. s voštinovou výplní) a nezapomeňte na otevírání. Dveře by se měly dát otevřít o více než 90°.

Velký vliv na komfort používání dveří mají také kliky nebo madla, která umožňují snadné otevírání. Například kliky s nadstandardní délkou snižují tlak potřebný k otevření nebo zavření dveří. Dalším řešením, které usnadňuje pohyb osob na vozíku po domě, jsou svislá madla namísto madel umístěných na vnější straně dveří. Na vnitřní stranu dveří – zejména do koupelny, které se musí otevírat ven – je opět vhodné instalovat jednoduché vodorovné madlo dlouhé asi 60 cm ve výšce asi 85 cm.

Výše uvedené parametry se mohou lišit v závislosti na výšce sedadla invalidního vozíku a na výšce a dosahu postižené osoby. Doporučuje se, aby pokud možno všechny kliky a vypínače v bytě byly ve výšce minimálně 70 cm a maximálně 130 cm. Nejvhodnější je však individuální řešení na míru.

Dbejte i na prostor kolem dveří

Vlastnosti samotných dveří, včetně minimální šířky zárubně, nejsou to jediné, na co byste měli myslet.

Důležité jsou také prahy – přesněji řečeno jejich absence. Nejlepší je, když všechny průchody v domě nebo bytě, včetně těch na terasu nebo balkon, nemají prahy. Pokud je obtížné je zcela odstranit, snažte se zvolit co nejnižší variantu. Kromě toho je vhodné použít trvalé nebo dočasné prahy, které mají malý sklon a vyrovnávají rozdíl několika výškových úrovní.

Velmi důležité je také uspořádání prostoru kolem dveří. Dveře musí být vzdálené minimálně 30 cm od rohu místnosti nebo nábytku. Z obou stran dveří, zejména dveří do koupelny, byste měli ponechat volný prostor – kruh o poloměru asi 150 cm. Běžný vozík je přibližně 120 cm dlouhý a 75 cm široký, takže tento prostor by měl pro pohodlné manévrování stačit.

Netradiční řešení: posuvné, skládací a automatické dveře

Za zmínku také stojí, že dveře vhodné pro osoby se zdravotním postižením se nemusí nutně otevírat tradičním způsobem. Pokud je to možné, dveře můžete zcela odstranit. Pokud však chcete místnost uzavřít, zvažte posuvné nebo skládací dveře, které jsou také k dispozici v sortimentu PORTA.

Pro mnoho osob se zdravotním postižením budou posuvné nebo skládací dveře ještě lepším řešením než ty klasické. To platí zejména pro osoby, které se pohybují pomocí chodítka nebo berlí a nemají při chůzi volné ruce. V tomto případě bude minimální požadovaná šířka dveří – přesněji šířka průchodu v zárubni – podobná jako u křídlových dveří.

Snad nejpohodlnější variantou pro mnohé osoby se zdravotním postižením jsou motorem ovládané dveře, které se otevírají automaticky. Jedná se však o poměrně nákladné řešení, které zatím nabízí jen velmi málo firem. Pokud se pro něj rozhodnete, nezapomeňte, že klíčovou otázkou je bezpečnost. Dveře by měly mít kvalitní systém senzorů, aby se nezavřely příliš brzy, což by mohlo způsobit úraz.