sk
  • en
  • pl
  • ro
  • de
  • cz
  • ru
  • hu
  • bg
Inspirujte se: loft styl pro moderní, jednoduše zařízený interiér
TIPY

Inspirujte se: loft styl pro moderní, jednoduše zařízený interiér

1 min

Loftový styl původně vychází z industriálního prostředí. Zároveň jde ale dál za prostou účelnost a domácnost obohacuje mnoha dalšími prvky. Jak se jím inspirovat ve vašem domově? A proč byste při zařizování interiéru v loftovém duchu neměli zapomenout ani dveře?

Loftové byty mají mnoho společného s industriálním stylem, liší se od něj však větším důrazem na útulnost obydlí. Tam, kde industriální styl působí až příliš neosobně, směřuje loft k hřejivému pocitu domova. Jakými prvky loftového stylu se můžete inspirovat i vy a jak jimi obohatit vaši domácnost?

Kde se vzal loft styl?

Za kolébku loftového bydlení je považována Amerika. Teorií o jeho původu je hned několik: v jedné z nich hraje hlavní roli New York 60. a 70. let, kdy se nevyužité industriální prostory začaly přizpůsobovat k účelu bydlení nebo ke komerčnímu využití. Architekti těmito úpravami budovám vdechli nový život. V podobné době tak vznikly dva příbuzné designové směry – industriální a loftový.

Zpočátku tyto přestavěné prostory obývali hlavně umělci, kteří za výhodnou cenu s místem k bydlení získali i dílnu. Později se loftový styl stal populárním i mezi zbytkem populace a z Ameriky se postupně rozšířil do zbytku světa. Nyní se výraz loft používá nejen pro celý objekt, ale i jako pojem v interiérovém návrhu a v loftovém stylu se kromě bytů staví i nové domy.

Jak vypadá typický loftový byt?

Pro loftové byty jsou charakteristické rozsáhlé, otevřené prostory s vysokými stropy, betonové podlahy a velkoformátová okna, kvůli původnímu účelu prostor někdy umístěná pouze na jedné straně objektu. V typických loftech chybí dělení na místnosti, které se řeší promyšleným rozložením nábytku. Tím se prostor pomyslně rozliší na jednotlivé zóny.

Nábytek v loftu nestojí u stěn, ale volně v prostoru. Někdy můžete spatřit i přiznané potrubí nebo kabeláž podobně jako u stylu industriálního. Důležitým prvkem je také osvětlení. Může jít o výrazné stojací lampy, závěsná svítidla s odhalenými dráty, modely s nejrůznějšími stínidly i jednoduché stylové žárovky.

Materiály, barvy a doplňky, které patří k loftu

Převládajícími materiály tohoto směru jsou architektonický beton, dřevo, kov i surové cihly. Interiéru dominují barvy evokující původní účely prostor: černá, bílá, odstíny šedé. Narozdíl od industriálního stylu je ale v loftu navíc místo pro teplé barvy, různé vzory a textilní prvky včetně koberců. Ty zesilují pocit domova a narušují anonymitu prostoru.

Vhodně zvolené doplňky a dekorace podtrhnou celkový dojem. Svým provedením by měly ideálně odkazovat k průmyslovému duchu směru. Výborně se uplatní například zajímavé grafiky a obrazy, dekorační vázy ve střídmých barvách i výrazné květiny, které oživí celý prostor.

S jednoduchým zařízením ladí moderní dveře Porta Doors

Kombinace jednoduchých tvarů, skla a různých odstínů šedé – to jsou principy, kterými byste se měli nechat vést při hledání těch správných dveří pro váš byt v loftovém stylu. Dveře jsou nedílnou součástí interiéru a měly by proto ladit s jeho celkovým designem. Zajímavým trikem, který velmi dobře funguje v postindustriálních interiérech, je sladění dveří s barvou stěn. Pokud máte v interiéru bílé stěny nebo stěny ze světlých cihel, vyberte dveře ve stejném odstínu. Nebo si naopak hrajte s kontrasty – pokud jsou stěny vašeho byty vyvedeny v tmavě šedé, doplňte je čistě bílými dveřmi. Váš interiér se tak efektně rozzáří a zútulní.

Do střídmě zařízených interiérů, ať už přesně odpovídají trendu loftu, nebo jsou navrženy v jiném stylu, se nejlépe hodí právě jednoduché dveře. Ty z kolekce PORTA Lumia v loftovém stylu, které najdete v nabídce interiérových dveří PORTA Doors, pomohou zútulnit prostor a podtrhnou jeho modernost. Díky sklu navíc prosvětlí interiér i v malých bytech nebo v místnostech s nedostatkem světla.

Loft odkazuje na minimalismus: i proto jsou dveře PORTA Lumia dostupné v černé nebo bílé barvě, s elegantním madlem či bez. Skvělou volbou budou ale také dveře z kolekcí PORTA LEVEL a PORTA DESIRE.

Nechte se i vy volně inspirovat loftovým stylem a vneste do svého obydlí lehce industriální nádech.