sk
  • en
  • pl
  • ro
  • de
  • cz
  • ru
  • hu
  • bg
Jak chytře vybrat vchodové dveře pro vaše obydlí?
TIPY

Jak chytře vybrat vchodové dveře pro vaše obydlí?

1 min

Venkovní dveře vytváří bezpečnostní, hlukovou i energetickou bariéru mezi vaším domovem a okolním světem. Podle čeho se rozhodovat při jejich výběru? Jaké parametry byste rozhodně měli zohlednit?

Jedním z prvních prvků, které uvidí každý váš host, jsou vchodové dveře. Ty by měly nejen ladit s fasádou a s okny, ale především zajišťovat bezpečí vašeho domova. Při správném výběru vám pomohou také šetřit energie.

Materiál, vzhled a rozměry venkovních vchodových dveří

Materiál významně ovlivňuje životnost dveří. Setkáte se s plastem, dřevem, hliníkem nebo s jejich kombinací. Dveře mohou obsahovat i sklo, které dovnitř vpustí světlo. Prosklené plochy na vchodových dveřích se pískují, zdobí vitrážemi a ornamenty, nebo může jít o zrcadlové sklo, které uvnitř zachová soukromí. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých materiálů?

  • Dveře ze dřeva jsou tradiční volbou pro zákazníky, kteří si potrpí na přírodní materiály a nadčasový design. Vyžadují však pravidelnou údržbu a časem se mohou deformovat.
  • Plastové dveře vítězí nad ostatními nízkou cenou, jsou tvarově stálé a výborně izolují. Nemusí být jen bílé – některé modely svým provedením věrně imitují jiné materiály včetně dřeva a hliníku.
  • Nejkvalitnější a nejodolnější jsou hliníkové dveře. Nerezaví, jsou vysoce stabilní a lehké. Designově je lze skvěle přizpůsobit prakticky každé fasádě. Vysokou pořizovací cenu vyváží dlouhá životnost.

Dveře seženete v několika standardních rozměrech včetně šířek 90 nebo 100 cm, vyrábí se ale také na míru. Mohou být jednokřídlé či dvoukřídlé, doplněné bočním panelem i stříškou, která je dodatečně chrání před vlivy počasí. Vstupní dveře by měly být přiměřeně velké, aby umožňovaly snadný průchod a aby jimi šly pronést i větší předměty, například nábytek.

Nabídka vchodových dveří na současném trhu je opravdu široká, inspirovat se můžete například modely exteriérových dveří PORTA Doors.

Bezpečnostní třídy a kování venkovních dveří

Dveře se podle evropských norem řadí do 6 bezpečnostních tříd, označených zkratkou RC (z anglického Resistance Class). RC 1 udává nejnižší bezpečnost, RC 6 tu nejvyšší. Do objektů s nízkým rizikem vloupání, interiérů či společných prostor domů se používají dveře tříd RC 1 a RC 2, které odolají fyzické síle a jednoduššímu nářadí.

3. bezpečnostní třída zvládne páčidla a složitější nářadí a postačí pro většinu domů. 4. třída slouží pro rizikové objekty a většinou ji nepřekoná ani zkušený zloděj. Třídy 5 a 6 se na našem trhu používají pouze pro speciální účely, například v bankách.

Také dveřní komponenty, jako jsou vložky, zámky i kování, se dělí do bezpečnostních tříd. Musí vždy odpovídat minimálně bezpečnostní třídě zvolených dveří. Pokud ale zvolíte o stupeň bezpečnější příslušenství, budete mít klidnější spaní.

Tepelná a protihluková izolace a ochrana moderních dveří proti požáru

Nejen u novostaveb se dnes klade důraz na energetickou úspornost. Míru tepelné izolace dveří poznáte podle hodnoty součinitele prostupu tepla (U). U nových vstupních dveří by podle současných norem měla tato hodnota dosahovat nejvýše 1,8 W/m2K.

Protipožární dveře musí být takto certifikovány, informace o míře jejich protipožární ochrany najdete na štítku uvnitř. Kromě dalších informací na něm uvidíte také čas odolnosti vůči požáru (v minutách). Protipožární i bezpečnostní dveře vyžadují profesionální montáž a pravidelnou odbornou kontrolu.

Kvalitní dveře, například celá škála modelů naší značky PORTA Doors, nabízí vysokou míru izolace proti hluku. Tento parametr se udává v decibelech (dB) a čím vyšší hodnoty dosahuje, tím lepší jsou akustické vlastnosti konkrétních dveří.

Certifikáty kvality

U vchodových dveří dbejte na to, aby disponovaly certifikáty kvality, které prokazují jejich životnost i bezpečnost. Ty mohou být uděleny na základě splnění určitých požadavků. V České republice se můžete setkat například s těmito certifikáty:

CE certifikát – vchodové dveře splňují požadavky evropské směrnice o stavebních výrobcích používaných pro montáž do budov.

Certifikát odolnosti – určuje, zda vchodové dveře odolají určitému zatížení, například vlivem větru, sněhu, nebo statickému a dynamickému zatížení, ke kterému při jejich používání dochází.

Certifikát kvality zvukové izolace – stanovuje, jak účinně vstupní dveře izolují zvuky zvenčí a sousedních místností.

Certifikát kvality tepelné izolace – určuje, jak efektivně vstupní dveře izolují teplo, a tím snižují energetické ztráty a náklady na vytápění.

Bezpečnostní certifikát – stanovuje, zda jsou vchodové dveře odolné proti vloupání a splňují požadavky požární bezpečnosti.

Certifikát odolnosti proti dešti a vlhkosti – určuje, zda jsou vchodové dveře odolné proti vlhkosti a dešti, což může ovlivnit jejich životnost a funkčnost.

Certifikát kvality materiálů – určuje, zda použité materiály u daného výrobku splňují určité normy kvality a bezpečnosti.

Čeho dalšího si všímat

Voděodolnost – vchodové dveře by měly být odolné proti dešti a vlhkosti, aby nebyly ohroženy plísněmi a dalším poškozením.

Propustnost světla – vstupní dveře by měly být dostatečně propustné, aby zajistily přirozené osvětlení vstupu do domu nebo bytu.

Snadná údržba – vchodové dveře by se měly snadno čistit a udržovat, aby si dlouhodobě zachovaly svou estetiku a funkčnost.

Výběr vchodových dveří sice nemusí být velká věda, podcenit byste ho ale rozhodně neměli. Čeká tato volba v dohledné době i vás? Prohlédněte si naši nabídku dveří PORTA Doors, kde jistě najdete ideální vchodové dveře do vašeho domu či bytu. Zaujmout by vás mohla především produktová řada PORTA Steel Safe RC2 a RC3.